Skovsvinet

Efterlysning ! 

På et tidspunkt fandt jeg en fotokopi af to side fra en bog, tekstsiden har nr. 48 Jeg kunne godt tænke mig at finde udaf hvad bogen hedder, så hvis nogen kende bogen vil jeg gerne høre fra jer. De sider jeg har fra bogen handler om skovsvinet. Se nedenstående afskrift. 

Mvh. Claus 

Skovsvin 

( Sus silvadefectio ) 

Skovsvin ( Sus silvadefectio )

 

Skovsvinet er et ubehageligt dyr, hvor det træffes. Det færdes mest i mindre familiegrupper på en han og en hun med deres unger, eller i grupper at ungesvin. Farven er oftest blegt rødgul og grisenes veludviklede fedtlag gør, at deres aktionsradius reduceres. 

Trods navnet holder de ikke fast til i skove, men sporene bemærkes her. 

Skovsvinet kommer her med uregelmæssige mellemrum, transporteret på letteste måde. Familiegrupper i biler, flokke af unge grise ofte på knallerter. De unge grises svinestreger er en del af deres flokadfærd og muligvis indledning til parring. 

Familieflokken har et sammensat fødevalg, men næsten altid med is til ungerne og ekstrakt af gæret korn til de gamle svin. 

Flokke af unggrise æder mere oliestegte kartofler og har et større væskeforbrug, der dækkes med brunt sukkervand. 

Skovsvinenes besøg i skovene drejer sig først og fremmest om at få en undskyldning til at æde og drikke. De fortærer hurtigt al føde omkring sig. 

Inde i selve skovene er skovsvinet blevet sjældnere, da det helst ikke går langt. Desværre er koncentrationen af skovsvinet steget markant på rastepladser og lignende let tilgængelige fourageringsområder og her er sporene altid tydelige.

4 Replies to “Skovsvinet”

 1. Tak for den fine – og humoristiske beskrivelse af skovsvinet.

  Ingen tvivl mere – det er nøjagtigt de samme spor jeg genkender på mine ture i skovene på Als.

 2. Fin tekst. Især den om “…muligvis indledning til parring.” som fik et lille smil frem! 😀

  Arten Skovsvin har det også fint her i Vesthimmerland i det nordjyske, og ofte ses sporende efter dem. Det er virkelig folk der er total ligeglad med vores natur, en natur der i forvejen har det dårligt!

  Desværre kan jeg ikke hjælpe dig ang. bogen.

  Mvh. Brian, Løgstør.

 3. Jeg kender bogen! Det er “Vandskaden og andre oversete dyr” af Jan Kjærgaard Jensen, på forlaget Wisby & Wilkens. Den er desværre udsolgt fra forlaget, og svær at finde. Men den er rigtig god og underholdene, med bl.a. beskrivelser af vandskader, haveslanger og – som du ved – skovsvin. Alle tiders bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *