Naturen i marts

 

Foto: Claus Hjelm, Hasselblomst

Marts måned er opkaldt efter Mars, romersk krigsgud. Det ældre danske navn er Thors måned eller tordmåned, som kan henvise til guden Thor eller til ordet tord, som betyder gødning, idet marts er den måned, hvor sneen smelter og markerne bliver tørre, så der kan køres gødning ud.

Endnu har foråret ikke vist sig, men der er mange ting i naturen, som viser at foråret er i vente. Vintergækker, erantis, krokus og martsvioler er at se i mange haver. Store flokke af gæs går på markerne og æder af hvede og vinterbyg spirerne, hvis man går over en mark hvor gæssene har gået, kan man se hvor de har pillet i skuddene og de har skidt over alt. Store flokke af sjakkere ses også rundt i træer og hegn, hvor de finder de sidste bær og frugter. Solsorten, musvitter og blåmejser er begyndt at synge lidt mere og skovduerne er begyndt at komme i store flokke, kvækerfinker ses også i store flokke, som er på træk mod nord.  Hassel står med rakler og blomster, hvis man ser rigtig godt efter kan man godt se de små røde blomster.
Hassel er en busk med mange stammer, den er oftest 4-5 meter høj. Den vokser i lyse skove, i skovbryn, krat og hegn. Den er udbredt i det meste af landet, dog ikke i det vestjydske. Hasselens blomster er meget anonyme, men kan findes som ganske små røde blomster fra februar til april.
Betydelig mere kendt er dens frugt, hasselnødden, som mange nok kender fra juletiden, den bruges også til bagværk og i mange mysliblandinger. Der findes også andre slags hassel, troldhassel og rødhassel som meget bruges som prydbuske i haver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *